Kontakt,
Tilmelding,
FAQ

email

Kom I Kontakt Med Os

Tilmelding

Sådan Tilmelder Du Dig

1. Før du starter din tilmelding, beder vi dig omhyggeligt læse følgende:

* Regler og Regulativer
* Vilkår og Betingelser
* Privatlivspolitik
* Øvrige punkter nedenfor
* Andre relevante oplysninger på denne hjemmeside

2. For at din tilmelding kan godkendes, skal du bestille en følgebåd, som du finder under menupunktet FØLGEBÅDE. Hver følgebåd har deres egne vilkår og betingelser samt priser, og er derfor ikke styret af SwimÖresund. Husk at bestille din følgebåd i god tid og inden 1. maj i året, der skal svømmes i, da der kan være reserveret plader frem i tiden. Betalingen for følgebåden foregår direkte til dem og ikke gennem SwimÖresund

3. Aftal med følgebåden hvornår du vil svømme, og accepter vilkårene, hvis du er tilfreds med dem. Typisk skal du betale et depositum, inden aftalen træder i kraft. Depositummet kan typisk ikke refunderes.

4. Sørg for at du har mindst en person, som kan rejse med dig i den givne periode. Det er vigtigt, at der er mindst én support person på båden under krydsningen uanset om der svømmes solo eller i en gruppe. Hvis der svømmes flere krydsninger i træk, skal der være mindst to support personer ombord på båden.

5. Tilmeldingsformular og en fotokopi af dit nuværende pas skal sendes samlet, og være SwimÖresund i hænde senest den 1. maj i året der svømmes i. Af hensyn til sikkerheden skal lægeerklæringen være udstedt så tæt på dit svømmevindue som muligt, dog tidligst 4 uger før. Lægeerklæringen skal indsendes tidligst 4 uger før og senest 1 uge før dit svømmevindue. Du skal sende lægeerklæringen til [email protected]

6. Betaling til SwimÖresund på 3.900 DKK foretages samtidig med tilmeldingen. Betalingen inkluderer en observatør ombord på følgebåden, certifikat fra SwimÖresund og WOWSA samt en specialdesignet medalje fra SwimÖresund.

7. Efter registreringen af tilmeldingsformularen vil du modtage en bekræftelse fra SwimÖresund.

Solo Tilmelding

Hold/Gruppe Tilmelding

Lægeerklæring (kommer snart)

FAQ

Frequently Asked Questions

Træning & Sikkerhed

Har jeg brug for en træner?

Du kan med fordel gøre brug af en svømmetræner. Ved en krydsning som SwimÖresund, kan det være afgørende med en god open water træner, som er specialiseret i havsvømning. Her kan du få lagt svømmeprogrammer, som er designet til marathon svømning og få hjælp og coaching inden for netop dette område. Se punktet ’TRÆNERE’.

Er marathonsvømning farligt?

Som svømmer skal du være bevidst om de risici og det ansvar, der er forbundet med marathonsvømning. Du bør ikke forsøge at svømme i åbent vand uden at være fuldt klar over de risici, der kan være forbundet med din egen overlevelse, og derfor kræver marathonsvømning fuldt engagement.

De vigtigste risici forbundet med marathonsvømning omfatter: hypotermi, utilstrækkelig træning, overmod, uerfarenhed, utilstrækkelig forberedelse og manglende forståelse for den udfordring, der bliver påtaget. Det er helt nødvendigt at træne dig selv godt, før du forpligter dig til at svømme marathonsvømning. Både den fysiske og den mentale træning er meget vigtig.

Ansvaret for din sikkerhed ligger hos dig selv. Hvis du ikke er klar til at svømme, skal du ikke risikere dit liv eller helbred. Så vent hellere og lav en ny plan for din krydsning.

Behøver jeg at træne i havet?

Det kan ikke repeteres nok, hvor vigtigt det er at svømme udendørs. Der er stor forskel på at ligge i svømmehallens firkantede bassin, hvor vandet er varmt og kontrolleret, og så modsat at mærke naturens kræfter, når du er i havet, hvor saltvand, strøm og bølger skyller ind over en. Derudover reagerer og præsterer vores kroppe forskelligt, når de bliver udsat for de store temperaturforskelle, der er indendørs og udendørs. Det tager tid at vænne kroppen til forskellene.

Skal jeg kunne trække vejret til begge sider, når jeg svømmer?

Det er en god idé, at kunne trække vejret til begge sider, når du svømmer. Det er især vigtigt, når du svømmer ved siden af en følgebåd. Du vil herved være i stand til at ligge komfortabelt på begge sider af følgebåden. Følgebåden vil lægge sig op ad vinden, sådan at du undgår at indånde motorens benzin- eller dieseldampe. Ydermere kan vejrtrækning til begge sider være gavnligt over for bølger, vind eller skarp solskin.

Er der nogen træningsmuligheder, mens jeg venter på krydsningen?

I området omkring København findes der mange havnebade, strande og svømmehaller, så der er masser af muligheder, hvis du har et behov for at træne, mens du venter. De fleste steder er bemandet med en livredder. Spørg eventuelt vedkommende til råds om de lokale forhold.

Følgebåde

Hvordan foregår betalingen af følgebåden?

Følgebådene på SwimÖresunds hjemmeside er ikke kommercielt eller økonomisk forbundet med SwimÖresund. Derfor skal du selv reservere et svømmevindue med dem. Betalingen foregår ligeledes mellem dig og følgebåden. Se punktet omkring ’PILOTER’.

Hvad er et svømmevindue?

Når du bestiller en følgebåd, bliver du ikke tildelt en fast dag, som du skal svømme på. Der bliver typisk aftalt en periode, et såkaldt vindue, hvor krydsningen skal foretages. Hvilken dag du svømmer i dit vindue, kommer an på vejr- og havforhold. Derfor må du væbne dig med tålmodighed, da vejret er det eneste, som man ikke kan ændre på. Dette kan desværre også betyde, at du ikke kommer ud og svømme i det aftalte vindue. Se punktet ’PILOTER’.

Kan jeg selv bestemme, hvornår jeg vil svømme?

Det er ikke altid muligt selv at bestemme, hvornår ens krydsning starter. Her bliver du nødt til at stole på de ansvarlige på følgebåden. Da Öresund byder på mange komplicerede vejr- og havforhold, er der mange faktorer at forholde sig til. Det betyder, at piloten nøje holder øje med disse faktorer, sådan at du opnår den største chance for succes på krydsningen.

Hvad betyder det, at jeg skal svømme som nummer to?

Du kan komme ud for, at to eller flere svømmere har valgt den samme følgebåd og det samme vindue som dig. Derfor bør du sikre dig, hvilken plads du har i forhold til andre svømmere, når du laver din aftale med følgebåden. Husk derfor at bestille din følgebåd i god tid, så du kan komme først ud og svømme, når vejr- og havforhold er mest optimale.

Under hvilke forhold vil piloten afbryde svømningen?

* Hvis dit eller andres liv er i fare

* Uventede vejr- og strømforhold der gør at krydsningen ikke kan gennemføres

* Faretruende position for nedsejling

* Sammenbrud eller mekaniske fejl på bådens motor

Se punktet ’PILOTER’.

Krydsningen

Hvor lang er svømmedistancen?

Distancen er på cirka 21 kilometer, hvilket svarer til 13 nautical miles.

Svømmes der en fast rute?

Du starter din svømning fra Bellevue Strand i Danmark, og der svømmes mod Lundåkrabukten i Sverige.

Hvilken måned er bedst at svømme i?

Hvis man kigger bagud i tiden, tegner der sig et billede af, at juli og august er de bedste måneder at svømme i. Den gennemsnitlige vandtemperatur ligger i disse måneder på 18 °C (64,4 °F).

Hvor lang tid tager det at svømme?

At udregne en forventet svømmetid over Öresund er en noget nær umulig opgave. Der er flere forhold, som gør sig gældende, såsom vejret, strømmen, bølgerne, din udholdenhed og din svømmehastighed på dagen. En krydsning kan varer fra alt mellem 5 timer til 14 timer.

Er alle svømninger i dagslys?

Hvornår krydsningen starter er afhængig af de mange vejr- og havforhold i Öresund. Derfor vil det endelige udkald på døgnet komme fra din pilot på følgebåden. Derfor kan du både komme til at svømme i dagslys og mørke.

Har jeg brug for mit pas?

Det er vigtigt, at du og dine ledsagere medbringer jeres pas på svømmeturen. Alle skal kunne bekræfte deres identitet overfor både Danske og Svenske myndigheder, da kontrol på vandet kan forekomme. Derudover skal din identitet kunne bekræftes over for SwimÖresunds observatør.

Har jeg brug for forsikringer?

Det er den enkelte svømmer og dennes ledsageres eget ansvar at forsikre sig mod de risici, der kan opstå under krydsningen ombord på båden og i vandet.

Har jeg brug for support på følgebåden?

Sørg for at du har mindst en person, som kan rejse med dig i den givne periode. Det er vigtigt, at der er mindst én support person på båden under krydsningen uanset om der svømmes solo eller i en gruppe. Hvis der svømmes flere krydsninger i træk, skal der være mindst to support personer på båden. Supportpersonen skal tage sig af svømmerens velbefindende, energiindtag og andre forskellige behov.

Hvordan får jeg energi fra følgebåden?

Der findes to velkendte metoder til at give svømmeren energi på. I den første metode langer supportpersonen energien ud over rælingen med en såkaldt fodringsstang, hvorefter svømmeren svømmer op ved siden af følgebåden og tager energien fra fodringsstangen. I den anden metode kaster supportpersonen energiflasker ud i en snor ud foran svømmeren, sådan at denne svømmer ind i snoren og dermed kan indtage energien.

Hvor lang tid kan der bruges på energiindtag?

Da der kan være meget strøm i Öresund, er det vigtigt, at dine energiindtag er så korte som muligt – helst inden for 1 minut. På den måde undgår du at drive for langt væk fra målet, hver gang du stopper for at indtage energi.

Får jeg en medalje, når jeg har gennemført?

En præstation som at gennemføre en krydsning fra Danmark til Sverige fortjener en særlig gestus. Derfor vil du fra SwimÖresund Komiteen modtage et flot certifikat udstedt af SwimÖresund og World Open Water Swimming Association (WOWSA), samtidig med at du får en specialdesignet medalje for din store bedrift.

Öresund

Er der er meget skibstrafik i Öresund?

Öresund er et ikonisk internationalt farvand, og har haft en stor strategisk betydning og indflydelse på den nordeuropæiske historie gennem tiderne. Det smalle stræde forbinder verdens største indlandshav, det Baltiske Hav, med Kattegat. Årligt sejler der mere end 45.000 handelsskibe igennem Öresund. Hertil skal tillægges de mange fiskekuttere, fritidssejlere, speedbåde og andre fartøjer. Dette gør Öresund yderst befærdet.

Hvordan er strømforholdene i Öresund?

Strømmene i Öresund kan til tider være omskiftelige, drilske, og stærke. Dette sker på grund af den enorme vandgennemstrømning, der enten har en nordgående retning fra det Baltiske Hav til Kattegat eller sydgående fra Kattegat til det Baltiske Hav. Tidevandsforskellene er små i regionen (mindre end 20 cm), men tidevandet giver en synlig virkning på strømstyrken i Öresund.

Er saltholdigheden i Öresund den samme som andre steder?

En erfaren svømmer vil i Öresund, kunne mærke forskel fra en svømmetur i Nordsøen, Atlanterhavet, Den Engelske Kanal, Middelhavet, Gibraltar Strædet, og mange andre steder i verden. Det vil antageligvis mærkes som om, at man skal kæmpe lidt mere i Öresund. Hvorfor? Fordi vandet i det meste af Öresund er brakt overfladevand, og indeholder en saltholdighed på cirka 10-15 ‰, hvilket er en stor kontrast til ovennævnte have, kanaler og stræder, hvor saltholdigheden rangerer imellem 32 ‰ og 39 ‰. Dette har en betydning på din krops opdrift, da en større saltholdighed har en større vægtfylde (tungere og tættere), og derfor kan ’bære’ en tungere vægt.

Hvad er havtemperaturen?

Havtemperaturen i Öresund kan variere mellem 0 C° (32 F°) om vinteren og 22 C° (71.6 F°) om sommeren. De varmeste måneder er i juli og august, hvor du kan forvente en gennemsnitlig havtemperatur på 18 C° (64.4 F°). I de koldere år har temperaturen været nede på omkring 15 C° (59 F°).

Hvilke dyr findes i Öresund?

På trods af den store skibstrafik har Öresund et særdeles sundt og forskelligartet marineliv. Der er blandt andet blåfinnede tun, marsvin, spættede sæler og gråsæler. Spækhuggerflokke- og enkeltindivider ses ikke særligt tit, men har med jævne mellemrum været på besøg i de indre danske farvande.

I Öresund er der en stor bestand af marsvin (Phocoena phocoena), der er nært beslægtet med delfiner. De bliver omkring 180 centimeter lange og vejer omkring 100 kg. Marsvinene lever ofte i grupper på mellem 2 og 10.

Den atlantiske tunfisk (Thunnus thynnus) er vendt tilbage til Öresund, efter at have været overfisket siden midten af det 20. århundrede. Tunen kan lejlighedsvis ses svømmende eller springende ved havets overflade.

Den røde brandmand (Cyanea capillata) er meget almindelig i Danmark. Den opholder sig gerne i de dybere vandlag, hvor der er koldt.

Hvordan er vandkvaliteten i Öresund?

Ifølge Det Europæiske Miljøagentur (EEA) bliver badevandet på den danske og svenske side af SwimÖresund krydsningen klassificeret som fremragende (2022), hvilket er den højeste klassificering, der kan opnås. Denne klassificering gives én gang årligt. SwimÖresund måler ikke selv vandets kvalitet, men Öresund byder på talrige havpattedyr såsom den spættet sæl, gråsæl og marsvin. Sidstnævnte yngler med sikkerhed i Öresund. Hvilket burde give et indtryk af Öresunds vandkvalitet.

Rejse & Overnatning

Hvordan planlægger jeg mit ophold i Danmark?

Den nemmeste måde at planlægge dit besøg i Danmark på, er ved at besøge VisitCopenhagen. Her finder du praktisk information, overnatningsmuligheder, transport, FAQs og meget andet. Det hele er samlet på ét sted, så du ikke behøver at surfe internettet tyndt. Hjemmesiden understøtter flere internationale sprog.

(SwimÖresund har ingen ansvar eller kommerciel interesse hos VisitCopenhagen eller ønsker om at promovere nogle bestemte virksomheder)

Hvad vil det hele koste?

Prisen afhænger – udover de faste udgifter – meget af dine egne personlige præferencer. Derfor er det umuligt at sætte nøjagtige priser på, men herunder kan du se hvilke udgifter, du skal være opmærksom på, når du lægger dit budget.

* Registrering hos SwimÖresund inklusiv observatør, certifikat og specialdesignet medalje

* Følgebåd med besætning – Se punktet ’PILOTER’.

* Lægeerklæring

* Fly tur/retur fra Københavns lufthavn

* Overnatning

* Transport

* Mad og drikke

* Andre fornøjelser eller oplevelser, mens du venter

* Uforudsete udgifter

Alarmnumre – Jeg har brug for hjælp?

Har du brug for hjælp i nødsituationer, skal du ringe 112 for at få fat i politi, ambulance eller brandvæsen. Er din henvendelse ikke akut, men har du brug for at kontakte politiet – eksempelvis på grund af tyveri – så skal du ringe (+45) 114. Kommer du til skade eller bliver syg og har brug for lægehjælp, skal du ringe (+45) 1813 – Gælder kun i Region Hovedstaden.